Ilmoita tapahtumasi tai toimintasi Asunnottomien yö -viikkoon 23.9. mennessä

Ilmoita tapahtumasi tai toimintasi Asunnottomien yö -viikkoon 23.9. mennessä

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä eri puolilla Suomea. Vuoden teemana on ”Oma koti hurjan kallis”.

Asunnottomien yö -tapahtuman sijaan Tampereella järjestetään tänä vuonna teemaviikko. Emme halua järjestää isoa yleisötilaisuutta, joten järjestämme pienempiä tapahtumia ja toimintaa sekä livenä, että verkossa.  Asunnottomien yö -viikkoa vietetään 14.10.-20.10. Viikon aikana Kumppanuustalo Arttelissa jaetaan vaatteita ja hygieniatarvikkeita asunnottomille. Päätapahtuma järjestetään Arttelissa 17.10. YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Rajoitamme osallistujamäärää ja noudatamme tiukkoja turvallisuusohjeita.

Asunnottomien yö -viikon toimintaperiaate 

Asunnottomien yö -viikon toiminta ja tapahtumat syötetään Lähellä.fi -palveluun (ohjeet alla). Tapahtumaviikolle luodaan omat teemasivut. Teemasivuilta löydät myös tapahtuman tiedotusmateriaalia.

Jokainen mukana oleva yhteisö syöttää tiedot tapahtumasta Lähellä.fi-palveluun, jolloin kaikki viikon toiminta löytyy yhdestä paikasta. Lisäksi jokainen mukana oleva yhteisö voi itsenäisesti lisätä ja muokata omaa sivustolle ilmoitettua toimintaansa.

Viikkoon voivat osallistua yhteisöt, jotka ovat voittoa tavoittelemattomia – esimerkiksi yhdistykset, julkisyhteisöt, kansalaisaktiivit, puolueet, seurat ja oppilaitokset.

Viikon aikana noudatetaan Lähellä.fi -palvelusta vastaavan Artteli-kumppanuusyhdistyksen eettistä ohjetta, johon pyydämme jokaista mukana olevaa tahoa tutustumaan.

Mikäli järjestöllänne on asunnottomuuteen liittyvää tai asunnottomille tarkoitettua ohjelmaa tai toimintaa 14.10.-20.10., voit ilmoittaa sen mukaan Asunnottomien yö -viikkoon Lähellä.fi:ssä seuraavia ohjeita noudattaen:

Ilmoittautumisohjeet: 

  1. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään Lähellä.fi:hin ilmoittamaan tapahtuma tai toiminta*.
  2. Ohjausnäkymässä valitse Tapahtumat tai Toiminta -välilehdeltä ”Lisää uusi”
  3. Täytä tapahtumatiedot huolellisesti ja lisää Luokittelut-välilehdeltä asiasanaksi ”asunnottomien yö”.
  4. Aseta kuva omalle tapahtumallesi/toiminnallesi oikeasta palkista kohdasta ”artikkelikuva”.
  5. Paina lopuksi vihreää Julkaise-nappia oikeassa palkissa. Voit myös tallentaa luonnoksen ja käydä muokkaamassa sitä myöhemmin ja julkaista vasta sen valmistuttua.
  6. Tapahtuma näkyy nyt Lähellä.fi-verkkopalvelussa ja nousee esiin pienellä viiveellä Tampere vaikuttaa! -viikon sivuille.

* Tapahtuma on kertaluonteinen. Toiminta on useamman kerran tapahtuvaa toimintaa (esimerkiksi viikon aikana joka päivä avoinna oleva toiminta). 

23.9. mennessä ilmoitetut tapahtumat ehtivät mukaan esitteesseen. Lähellä.fi:hin tapahtumia voi kuitenkin ilmoittaa tämänkin jälkeen.

Tarkoituksena on, että viikon aikana ei kerätä suurta joukkoa ihmisiä yhteen paikkaan, vaan toiminnan on hyvä olla pienimuotoista tai vaihtoehtoisesti joko virtuaaliseseti, tai suurella ulkoalueella tapahtuvaa toimintaa, joissa turvavälejä voi helposti noudattaa.

Voit myös luoda viikolle toimintaa, johon voi osallistua koska tahansa (esim. luontopolut, verkkoluennot jne). Joka tapauksessa on tärkeää, että jokainen yhteisö sitoutuu korona-ajan hygienia- ja turvallisuusohjeisiin.

Asunnottomien yön tapahtumissa halutaan tällä kertaa nostaa esiin asumis- ja velkaneuvontaa eli antaa käytännön apua ja neuvoja, miten toimia asunnottomuusuhan alla, miten pysäyttää velkaantumisen kierre ja miten päästään omaan elämäntilanteeseen sopivaan asuntoon kiinni.

Koronakriisin vaikutukset talouteen ovat kiistattomat, ja asunnottomuus tulee todennäköisesti lisääntymään. Ensi syksynä ja talvena moni on tilanteessa, ettei enää selviä vuokranmaksuista ja asumiskustannuksista, koska esimerkiksi työpaikka tai oma yritys ovat voineet mennä alta. Vuokranmaksuihin tulee häiriöitä, ihmiset velkaantuvat, häätömäärät kasvavat ja ihmisiä jää asunnottomiksi. Tilanne voi olla monelle uusi eivätkä he tiedä, mistä lähteä hakemaan apua. Asumis- ja velkaneuvonnan tarve tulee oletettavasti näkymään kasvavissa kävijämäärissä.

Asunnottomien yötä vietetään 17.10. eri puolilla Suomea. Asunnottomien yö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jossa on mukana eri sosiaali- ja terveysalan järjestöjä ja muita toimijoita. Asunnottomien yö muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja vaatii päättäjiä toimimaan asunnottomuuden poistamiseksi.

Tampereen Asunnottomien yö -viikkoa koordinoi Artteli-kumppanuusyhdistys. Lisätietoja:

Tero Hannula
Talo- ja markkinointivastaava
Artteli-kumppanuusyhdistys
0504471030
tero.hannula@artteli.fi