Verkko on Tampereen Vuoden vapaaehtoistoimija

Verkko on Tampereen Vuoden vapaaehtoistoimija

Tampereen kaupunki on valinnut vuoden 2020 tamperelaiseksi vapaaehtoistoimijaksi Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry:n Verkon, joka välittää apua ja tukea hervantalaisille ikäihmisille ja vammaisille henkilöille. Kun korona pakotti keväällä vähentämään kasvokkaista avunvälitystä, Verkon työtiimissä luotiin tilalle uutta: puhelinkaveritoimintaa, pihakahveja ja kauppa-apua.

– Tällä kertaa lautakunta halusi palkita toimijan, joka on tehnyt pitkään monipuolista vapaaehtoistyötä, mutta osasi poikkeusvuonna nopeasti ja innovatiivisesti muuttaa entisiä toimintatapojaan ja toi koronavuonna uusilla tavoilla iloa ja konkreettista apua yksinäisille ikäihmisille ja vammaisille. YSTI ry:n Verkon vapaaehtoiset ovat olleet kannustava esimerkki muille toimijoille ja antaneet toivoa apua tarvitseville, kertoo sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Johanna Loukaskorpi kaupungin tiedotteessa.

5 ihmistä seisoo kukkakimput kädessä hienossa salissa. Yksi pitää pöydällä pystyssä kahta pientä taulua.
Raatihuoneen palkinnonjakoseremoniaan sai näin korona-aikana osallistua viisi henkilöä Verkosta. Matkaan lähtivät Verkon vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tiina Virnes (toinen vasemmalta) ja neljä vapaaehtoista, jotka edustavat kattavasti Verkon vapaaehtoisjoukkoa: nuori korona-aikana mukaan tullut ja pitkään mukana ollut vapaaehtoinen sekä kaksi eläkeikäistä aktiivia. Kuva: Jaana Ylänen.

Korona-aika innosti nuoret aikuiset mukaan vapaaehtoistoimintaan

Puhelinkaveritoiminta sai Tampereen kaupungin Yhdenvertaisesti sinun -rahoitusta. Vapaaehtoiset puhelinkaverit soittelivat prepaid-liittymistä yleensä viikoittain yksinäisille hervantalaisille ikäihmisille.

Kun korona-aikana vapaaehtoiset ovat vieneet asiakkaita ulkoilemaan, työntekijät ovat järjestäneet turvallisia viiden vapaaehtoisen pihakahveja vertaistuen ja juttelun merkeissä.

Kauppa-avun Verkko aloitti ensimmäisenä Tampereella ja lopetti viimeisenä kesän lopulla. Verkossa vapaaehtoiset hoitivat kaupassakäynnin, kun muissa järjestöissä kaupassa kävivät yleensä työntekijät. Maksusysteemikin oli erilainen muihin verrattuna. Se hoitui asiakkaan ostamilla eri kaupparyhmien lahjakorteilla.

Kauppa-apuun ja puhelinkavereiksi ilmoittautui uusia nuoria vapaaehtoisia peräti 20. Osa heistä on mukana edelleen. Tällä hetkellä Verkossa on 98 vapaaehtoista, joista aktiivisia on noin 60-70. Nuorin on 19-vuotias ja vanhimmat 86-vuotiaita.

Kertaluonteisen avun malli koetaan toimivaksi

Vastavuoroisen ilon kokemus on Verkon vapaaehtoistoiminnan ydintä. Hyvä alkuperehdytys, työntekijän jatkuva tuki ja tarvittaessa työnohjaus sekä kiitos ja muistaminen auttavat jaksamaan, samoin mahdollisuus kieltäytyä keikasta ja pitää taukoa. Kertaluonteisen avun mallin mukaisesti vapaaehtoiset sitoutuvat yhteen keikkaan kerrallaan.

Kaikki vapaaehtoiset tuovat yhdistykseen oman persoonansa, osaamisensa, aikansa ja apunsa. Verkon puoleen vetävät aito yhteisöllisyys ja mielekäs tekeminen, retket ja tapahtumat sekä vertaisohjatut harrastusryhmät. Porukkaan mahtuu monen ikäisiä ja monenlaisia ihmisiä. Yhdistyksen arvot – ihmislähtöisyys, yhdenvertaisuus ja yhteisöllisyys – tulevat lihaksi vapaaehtoisten antamassa avussa, yhteisössä ja vertaisuudessa.

Tampereen kaupungin tiedote palkinnosta