Lähellä-blogi: Koronarokotukset

Lähellä-blogi: Koronarokotukset

Olemme kuuden sosionomiopiskelijan ryhmä Tamkista ja olemme työstäneet kansalaisneuvonta-projektia Lähellä-kokonaisuudessa. Kirjoitamme nyt blogia ajankohtaisista aiheista maaliskuun loppuun asti.

Julkisuudessa on ollut nyt jo jonkin aikaa esillä paljon puhutut koronarokotukset ja myös koronamuunnokset, joita Suomessakin on todettu.

Koronarokotukset ovat tuottaneet paljon puhetta, niin puolesta kuin vastaan. Osaa ihmisistä voi arveluttaa rokotteesta mahdollisesti saamat haittavaikutukset sekä kysymykset suojaako rokote myös muunnosvirukselta. Näihin ei täysin veden pitäviä vastauksia vielä ole saatavilla, mutta huojentava tieto varmasti on, että koronarokotetta on testattu kymmenillä tuhansilla ihmisillä, ennen yleisten rokotusten alkamista. Vakavia haittavaikutuksia ei ole toistaiseksi tullut esiin. (Happo P. Yle-Uutiset 14.12.2020)

  • Suomessa ensimmäiset koronarokotteet on annettu 27.12.2020 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.
  • Tampereella ensimmäiset koronarokotteet on annettu 28.12.2020.
  • Tänään 2.2.2021 on jo rokotettu 145770 ihmistä Suomessa.

 

Mikä tarkoitus rokotteella on ja kuka rokotteen voi ottaa?

Kokosimme tähän blogipostaukseen yleisimpiä tietoja rokotteesta.

  • Koronarokotteen tavoitteena on ensisijaisesti estää koronaviruksen aiheuttamia vakavia tautitapauksia ja ennenaikaisia kuolemia.
  • Koronarokote on vapaaehtoinen ja se annetaan kaikille yli 16-vuotiaille.
  • Rokotteiden hankinnasta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö, mutta valtioneuvosto tekee lopullisen päätöksen hankittavista rokotteista. Rokotetta saadaan vähitellen Suomeen, siksi rokotteella on oma aikataulunsa kuka rokotteen saa missäkin vaiheessa.
  • Koronarokotteet tarjotaan ensin ihmisille, joilla on kohonnut riski sairastua koronaan ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat korona potilaita. Myös ikääntyneiden asumispalveluiden ja hoivakotien henkilöstölle ja asukkaille annetaan rokote ensimmäisten joukossa.
  • Koronarokotteen ottamista kannattaa kaikkien harkita. Rokote suojaa koronavirustaudilta ja sen oireilta ja ottamalla rokotteen suojaa niin itseään ja todennäköisesti myös muita ihmisiä.
  • Suomessa kunnat vastaavat rokotteiden antamisesta omalla alueellaan. Laumasuojasta saadaan näyttöä vasta seurannan kuluessa. Oletusarvona on, että vähintään puolet väestöstä on rokotettava, ennen kuin merkittävä suoja saavutetaan.
  • Kannattaa myös muistaa, että toistaiseksi koronarokotuksen ottaminen ei vapauta kuitenkaan esim. koronatesteistä tarpeen vaatiessa.

Mutta summa summarum, koronarokote on vihdoin täällä ja se tuo uskoa, että korona on selätettävissä! Toivotaan että elämä palaa edes jotakuinkin entiselleen jossakin kohtaa, jotta voimme harrastaa ja kohdata toisiamme ilman pohdintoja koronasta.

Ja hei, muistetaan kuitenkin edelleen käsipesut, turvavälit ja maskit!

Mukavaa päivää sinulle, toivottelee Tamkin opiskelijaryhmästä

Henna ja Katja

 

Lähteet:

 

yle.fi/uutiset/3-11686306

 

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/koronarokotusten-jarjestaminen-suomessa

 

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/oma-koronarokotus-miten-miksi-ja-milloin-

 

https://www.thl.fi/episeuranta/rokotukset/koronarokotusten_edistyminen.html