Lähellä-blogi: Apua yksinäisyyteen

Lähellä-blogi: Apua yksinäisyyteen

Olemme kuuden sosionomiopiskelijan ryhmä Tamkista ja olemme työstäneet kansalaisneuvonta-projektia Lähellä-kokonaisuudessa. Kirjoitamme nyt blogia ajankohtaisista aiheista maaliskuun loppuun asti.

 

Jokainen ihminen tuntee olonsa joskus yksinäiseksi. Joskus yksin oleminen voi tulla tarpeeseen ja toimia helpotuksena aina vaan kiireisemmässä ja hektisemmässä arjessa. Yksinäisyys ei kuitenkaan aina ole oma valinta ja siksi yksinoloa ja yksinäisyyttä ei tule sekoittaa toisiinsa. Valitettavan moni Suomalaisista kokee olonsa yksinäiseksi päivittäin. Tilastokeskuksen mukaan joskus itseään yksinäiseksi kokevia oli 21,2% vastaajista, kun taas jatkuvasti itsensä yksinäiseksi kokevia yli 15-vuotiaita oli vuonna 2018 väestöstä 4% eli n 180 000 ihmistä.

Terveyhden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) julkaisussa kerrotaan, että jopa 32% Suomalaisista kokee etenkin koronan lisänneen yksinäisyyttä.

Ihmiset kokevat eri tavalla yksinäisyyden tunnetta, varmaa on kuitenkin se, että yksinäisyyden vaikutuksia ihmiseen ei tule missään nimessä vähätellä. Poikkeusolojen vaikutukset sekä laajat sulkutoimet ovat vaikuttaneet myös siten, että erinäiset ryhmät, joissa ihmiset ovat voineet tavata toisiaan ovat lakkautettuna ja odottavat parempia ja turvallisempia aikoja kohtaamiseen.

Se mitä itse kukin voi tehdä ehkäistäkseen muiden yksinäisyyttä, on antaa mahdollisuus aidolle kohtaamiselle. On sitten kyseessä oma läheinen tai tuntematon henkilö. Kun annamme muille ihmisille mahdollisuuden kertoa kuulumisistaan tai kohtaamme toisemme arvokkaina kanssaihmisinä, saatamme parhaassa tapauksessa valaista toisen loppupäivän, viikon tai jopa kuukauden.

Miettiessämme, että kuinka useasti pysähtyy kuuntelemaan muiden ajatuksia kiireiltämme, on vastaus selvä, liian harvoin.

Mikäli koet itse olevasi yksinäinen, etkä tiedä mihin ottaa yhteyttä tai mitä asialle voisi tehdä, halusimme koota yhteen erinäisiä tahoja ja toimijoita, jotka voisivat olla tukena silloin kuin olo tuntuu yksinäiseltä tai tarvitsee juttukaveria.

 

 

Myös monet chatit ja palvelunumerot tarjoavat apuaan yksinäisyyttä vastaan kuten;

  • Mielenterveyden keskusliitolta löytyy monenlaista keskusteluapua sitä tarvitseville joko Chat-pohjalta tai palvelunumeroista löytyy valtakunnallinen mielenterveysneuvonnasta numerosta 0203 91920 tai vertaistukipuhelimesta 0800 177599. Tutustu lisää osoitteesta https://www.mtkl.fi/mista-apua/
  • Tukinetistä löydät monenlaisia ryhmäkeskustelumahdollisuuksia, joiden tarkoituksena on ihmisten auttaminen, tuen tarjoaminen ja kokemusten jakaminen. Lisää löydät sivulta https://tukinet.net/

 

Mikäli et löydä listauksesta itsellesi tai läheisellesi sopivaa vaihtoehtoa niin muistathan, että Lähellä-puhelimeen voi soittaa maanantaista keskiviikkoon kello 9-14 välisenä aikana. Lähellä-puhelimesta voit tarvittaessa löytää myös listauksen ulkopuolisia vaihtoehtoja tekemiselle sitä kysyessäsi. Lähellä-keskus palvelee numerossa 050 323 3773.

 

Pidetään toisistamme huolta ja marssitaan päivä päivältä lähemmäs kohti normaalimpia aikoja.

 

-Tomi & Inka

 

Korona-ajan apua ja tukea voi etsiä myös Lähellä.fi Apua! -sivulta.