Lähellä-blogi: Medialukutaidot tutuksi

Lähellä-blogi: Medialukutaidot tutuksi

Olemme kuuden sosionomiopiskelijan ryhmä Tamkista ja olemme työstäneet kansalaisneuvonta-projektia Lähellä-kokonaisuudessa. Kirjoitamme nyt blogia ajankohtaisista aiheista maaliskuun loppuun asti.

Ihmiset tuottavat ja kuluttavat mediasisältöjä enemmän kuin koskaan aiemmin. Loputon uutisvirta, harhaanjohtavat klikkiotsikot ja kärjistynyt keskustelukulttuuri saavat kaikki joskus meidät miettimään, mikä on totta ja mikä ei? Erityisesti epävarmoissa tilanteissa – viimeisimpänä koronaviruspandemian aikana – on vaikeaa välttyä kuormittavalta ja ristiriitaiselta uutisoinnilta. Nyt jos koskaan jokaisen meistä on tärkeää harjoitella omaa medialukutaitoaan.

Medialukutaidolla tarkoitetaan kykyä lukea, ymmärtää ja luoda erilaisia mediasisältöjä. Se pitää sisällään esimerkiksi kriittistä suhtautumista uutisiin ja mainoksiin, luetunymmärtämistä, lähteiden tarkastamista ja tietoturvan huomioimista. Medialukutaito on jokaiselle ihmiselle kuuluva kansalaistaito.

Näin voit arvioida uutisten ja muiden lähteiden luotettavuutta:

Tarkista taustat

Tutki jutun julkaissut sivusto. Mikä on sen tarkoitus ja kuka on ylläpitäjä?

Kuka on julkaisija/tekijä?

Onko julkaisija luotettava? Entä tunnettu vai tuntematon? Muista, että varsinkin sosiaalisessa mediassa kuka tahansa voi jakaa tietoa ja väittää olevansa asiantuntija

Arvioi kielen ja kuvien käyttöä julkaisussa

Onko ulkoasu ammattimainen ja asiallinen?

Tarkista päivämäärä

Milloin uutinen on julkaistu? Onko sisältö enää ajankohtaista?

 

Medialukutaitojen lisäksi kannattaa myös kiinnittää huomiota mediassa vietettyyn aikaan. Sosiaalisessa mediassa vietetty aika kasvaa usein salakavalasti ja voi pahimmillaan aiheuttaa jopa masentuneisuutta. On siis tärkeää pysähtyä miettimään omia tapojaan ja sitä, minkälaisessa roolissa some on omassa elämässä.

Hyvää alkanutta viikkoa,

Inka

 

Lähteet:

Medialukutaito Suomessa. Kansalliset mediakasvatuslinjaukset 2019. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2019:37. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161951

Lähellä-keskus palvelee sinua ma-ke k9-14 numerossa 050 323 3773.

Ollaan yhteydessä!