Koordinoitu järjestöjen vapaaehtois- ja vertaistoiminta starttaa Taysissa

Koordinoitu järjestöjen vapaaehtois- ja vertaistoiminta starttaa Taysissa

Potilaita ja heidän läheisiään tukeva vapaaehtois- ja vertaistoiminta pääsee alkamaan Taysin sairaaloissa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n uuden avustusehdotuksen myötä. STEA ehdottaa kolmevuotista hankeavustusta Artteli-kumppanuusyhdistykselle OLKA®-toiminnan aloittamiseksi keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Sastamalassa, Tays Psykiatriassa ja Tays Valkeakoskella.

OLKA®-toiminnan kautta järjestöt pääsevät tekemään tiivistä yhteistyötä Taysin kanssa. Toiminnalla edistetään järjestöjen ja sairaalan yhteistyötä sekä lisätään vapaaehtois-, vertais- ja kokemustoimintaa Taysin sairaaloissa.

OLKA-toiminta tarjoaa potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. Olemme todella iloisia STEA:n avustusehdotuksesta, joka on hieno askel Taysin ja järjestöjen yhteistyön syvenemisessä. OLKAn myötä Taysissa asioivat potilaat ja sairaalan työntekijät saavat entistä paremmin tietoa järjestöjen tarjoamasta tärkeästä tuesta”, kertoo Marjut Mclean, Taysin palvelukoordinaattori.

”OLKA-toiminta on otettu käyttöön jo monessa sairaalassa Suomessa ja kokemukset ovat olleet todella positiivisia. Yhdistykset pääsevät toimimaan lähellä potilaita ja tekemään toimintaansa näkyväksi. Toiminnan kautta vapaaehtoisille avautuu mahdollisuuksia auttaa potilaita ja heidän läheisiään sairaalassa”, kertoo Artteli-kumppanuusyhdistyksen toiminnanjohtaja Nina Lindberg.

OLKA-kokonaisuuteen kuuluu neljä eri palvelua, jotka kaikki otetaan käyttöön Taysissa. OIVA-tietopalvelu sisältää sairaaloiden OLKA-pisteet, joissa yhdistykset voivat esitellä toimintaansa ja joista potilaita ohjataan yhdistysten toimintaan. TOIVO-tukipalvelun kautta koordinoidaan sairaalan ja saattohoidon vertaistukitoimintaa. ILONA-palvelun kautta vapaaehtoiset pääsevät toimimaan sairaalassa esimerkiksi aula-avustajina sekä juttu- ja leikkikavereina. HELMI-kehittäjäpalvelun kautta puolestaan koordinoidaan sairaalan kokemustoimintaa.

Keskussairaalan OLKA-piste avataan kevään aikana, Tays Hatanpäällä ja Tays Psykiatriassa syksyn aikana ja TAYS Sastamalassa sekä TAYS Valkeakoskella ensi vuoden puolella. Sairaalavapaaehtoisten rekrytointi käynnistyy heti työntekijöiden aloitettua työnsä. Kokemustoimijoita ryhdytään rekrytoimaan tämän vuoden loppupuolella.

Hankkeeseen palkataan kaksi työntekijää, jotka työskentelevät Artteli-kumppanuusyhdistyksessä. Heidän työpisteensä sijaitsee Taysin keskussairaalassa ja he muodostavat työtiimin Taysin OLKA-vastaavan kanssa.

Alkavaa hanketta on valmisteltu vuoden 2020 aikana Arttelin ja Taysin yhteistyön lisäksi alueen sote-järjestöjen ja Pirkanmaan liiton PiDiKe-hankkeen kanssa. Hankkeen lopullinen avustus varmistuu STM:n avustuspäätöksen jälkeen.

 

Lisätietoa

OLKA-toiminnan sivut: https://olkatoiminta.fi/

Nina Lindberg, Artteli-kumppanuusyhdistys
nina.lindberg@artteli.fi, 050 308 5639

Marjut Mclean, Tays
marjut.mclean@pshp.fi, 03 311 69760