Kirje tuntemattomalle

Suoritus ajankohta: 17.2.2020 / Haku päättyy: 31.12.2020 / aktivismi, tempaukset, esiintyminen, luova toiminta, musiikki, ystävätoiminta (ei edellytä vertaisuutta) / Setlementti Tampere ry

Kirje vapaaehtoiselta ilon ja tuen lähteenä!

Kirje tuntemattomalle -toiminnassa vapaaehtoiset kirjoittavat ystävällisiä ja voimauttavia kirjeitä. Kirjeiden tarkoituksena on ilahduttaa yksinäisiä kanssaihmisiä ja rohkaista ihmisiä luottamaan selviytymiseen myös vaikeissa elämäntilanteissa.

Setlementti Tampere välittää kirjeet henkilöille, jotka kirjeitä haluavat vastaanottaa. Kirjeisiin ei tule kirjoittajan yhteystietoja eli kyseessä on tuntemattoman vapaaehtoisen kirje.

Kirjeen kirjoittamiseen et tarvitse mitään erityistaitoja. Jokainen kirjoittaa omanlaisiaan kirjeitä. Niissä saa olla myös runoja, kuvitusta jne. – minkä vain kokee vastaanottajaa ilahduttavan. Se voi myös olla kannustava kortti kirjekuoressa. Kirje ei saa kuitenkaan sisältää uskonnollista tai poliittista sanomaa.

Setlementti Tampere toimii ”postitoimistona” eli välittää kirjeet vastaanottajille. Samalla varmistetaan, että kirje on asiallinen ja voimauttava ja mukaan liitetään pieni tiedote, josta näkyy, että kirje on vapaaehtoisen kirjoittama ja osa Setlementti Tampereen Kirje tuntemattomalle -toimintaa.

Kirjeet toimitetaan kotona asuville yksinäisille vanhuksille, itsenäistyville nuorille ja mielenterveysongelmiin apua tarvitseville sekä muille kirjettä toivoville henkilöille eri jakelukanavia pitkin.

Toiminta on kehitetty Aika parantaa-verkostossa pääkaupunkiseudulla 2014. Tuntemattomien vapaaehtoisten kirjeet ovat koskettaneet, lohduttaneet ja kannustaneet jo tuhansia vastaanottajia.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset kirjepajaan:
kirjetuntemattomalle@setlementtitampere.fi

Toiminta-alue

Alue
Pirkanmaa

Kunta
Tampere

Yhteystiedot

Setlementti Tampere ry

Tehtävän suorittamisajankohta

 • Arki-iltaisin
 • Arkipäivisin
 • Sovittavissa
 • Viikonloppuisin

Suorittamispaikan esteettömyys

 • Tilaan pääsee pyörätuolilla

Toiminnan aiheet

kirjoittaminen, avoin taidetoiminta

Minkä ikäisten parissa vapaaehtoinen tulee toimimaan

kaikenikäiset

Toiveet ja edellytykset

Minkä ikäisille tehtävä on tarkoitettu

lapset (7-12 v.), nuoret (13-17 v.), nuoret aikuiset (18-29 v.), aikuiset (30-62 v.), ikäihmiset (63-79 v.), vanhukset (80 v. – )

Tehtävä soveltuu

Lapsille, Miehille, Naisille, Nuorille, Perheille

Millaisia taitoja ja edellytyksiä vapaaehtoiselta vaaditaan

Voit kirjoittaa kirjeitä missä ja milloin vain. Laita kirjoittamasi kirje kuoreen, mutta jätä kuori liimaamatta kiinni.  Kuoren päälle voit kirjoittaa esim. ”Kirje Sinulle”. Jos haluat, liitä mukaan viesti, jossa on toive siitä, minne / kenelle (nuori, vanhus jne.) haluaisit kirjeen tai kirjeet toimitettavan. Laita avonainen kuori / kuoret ja mahdolliset viestisi Setlementti Tampereelle suljettuun kuoreen.

Kirjeet voit joko tuoda arkisin klo 9-15 tai lähettää postitse: Setlementti Tampere / Kirje tuntemattomalle, Pyhäjärvenkatu 1 A 33200 Tampere.

Kerromme toiminnasta kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Jos sinulle sopii, että kirjeesi kuvaa tai tekstiä voidaan käyttää voiman ja inspiraation lähteenä muille, niin laitathan siitä viestin kirjeesi mukana.

Vinkkejä kirjeen kirjoittamiseen:

 • Anna persoonasi näkyä kirjeessä. Kirjeiden vastaanottajia on yhtä monenlaisia kuin kirjoittajiakin. Kaikenlaiset kirjeet ja lyhyetkin postikortit ovat arvokkaita.

 • Voit kirjoittaa ihan tavallisista, arkisista asioista (esimerkiksi päiväsi kulusta, ilon aiheista, luontohavainnoista, lukemistasi kirjoista…).

 • Jos sinulla on ollut vaikeita aikoja elämässä, mieti, mikä sinua silloin auttoi ja millaiset rohkaisevat sanat sinua auttoivat eteenpäin.

 • Kaikkien kirjeiden ei tarvitse olla jaettavaksi tarkoitettu, vaan voit hyvin kirjoittaa myös itsellesi. Joskus kirje auttaa paremmin kirjoittajaa itseään.

 • Setlementti Tampereen toiminta on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta ja siksi kirjeiden ei tule sisältää uskonnollisia tai poliittisia viestejä. Kirjeiden sisältö on muuten vapaa.

 • Kirjekuoren päälle on hyvä laittaa vastaanottajan sijaan tervehdys, esimerkiksi ”Kirje Sinulle” tai ”Kirje ystävälle”. Vaikka toivoisit kirjeesi päätyvän yksinäiselle tai masentuneelle, kuoreen / kirjeeseen ei kannata kirjoittaa ”Masentuneelle”, sillä yleensä ihmiset eivät halua tulla luokitelluksi elämäntilanteensa tai vaikeuksiensa mukaan. Rohkaisevampaa on saada kirje, joka on osoitettu ihmiselle, eikä jostain ongelmasta kärsivälle.

 • Voit halutessasi päivätä kirjeen tai kirjoittaa yleisesti ”kesäkuussa 2017”

 • Voit allekirjoittaa viestisi esimerkiksi ”Terveisin, tuntematon ystäväsi”, ”Nainen Pirkanmaalta”, etunimesi tms.

Tehtävään perehdytys

 • Muu

Mitä vapaaehtoinen saa

 • Verkostoituminen

Vapaaehtoisen tuki

Järjestämme myös kirjepajoja eli kirjeenkirjoitusiltoja vapaaehtoisille. Kirjepajassa kirjeitä kirjoitetaan yhdessä. Tarjolla on muiden vapaaehtoisten seuraa ja pientä syötävää. Kirjepajassa on kirjoitusvälineet valmiina – toki omiakin välineitä saa käyttää.