Työkaluja kunta-järjestö-yhteistyöhön

Järjestöyhteistyön ohje

Yksi järjestöagenttien tavoitteista on, että jokainen Pirkanmaan kunta laatii järjestöyhteistyön ohjeen, joka hyväksytään kunnan päättävissä elimissä. Täältä löydät tietoa siitä, mikä on järjestöyhteistyön ohje ja miten se laaditaan. On tärkeää, että paikalliset yhdistykset ja järjestöagentit ovat mukana järjestöyhteistyön ohjeen laatimisessa.

Järjestöyhdyshenkilön nimeäminen kuntaan

Tavoitteenamme on kunnan organisaatiossa työskentelevän järjestöyhdyshenkilön nimeäminen joka kuntaan. Agenttien on hyvä ottaa asia säännöllisesti puheeksi kunnan edustajien kanssa. Täältä löydät taustatietoa siitä, mitä järjestöyhdyshenkilöllä tarkoitetaan.

Kunnan ja yhdistysten yhteistyörakenteet

Jokaisessa kunnassa olisi hyvä olla foorumi, joka mahdollistaa kunnan ja yhdistysten vuoropuhelun ja asioiden yhteisen suunnittelun. Täältä löydät erilaisia malleja yhteistyörakenteeksi. Jos kunnassa ei vielä ole yhteistyörakennetta, voi järjestöagentti ehdottaa ensimmäisen yhdistystapaamisen järjestämistä yhteistyössä kunnan hyvinvointikoordinaattorin tai järjestöyhdyshenkilön kanssa.

Lisää työkaluja:

 

Työkaluja tutustumiseen ja verkostoitumiseen

Opas fasilitointiin

Täältä löydät vinkkejä hyvän tilaisuuden järjestämiseen ja neljä menetelmää, joilla saat kuntasi yhdistysihmiset helpommin tutustumaan, verkostoitumaan ja tekemään yhteistyötä. Fasilitointimenetelmät sopivat niin suuremmassa yhdistystapaamisessa kuin pienemmän porukan ryhmätyössä tai suunnittelupalaverissa käytettäviksi.

 

Työkaluja viestintään ja vaikuttamiseen

Haloo – Kuuleko kukaan? Innostu viestinnästä!

Kuten usein ajatellaan, viestintä ei ole pakollinen paha, vaan huikea mahdollisuus. Oikeastaan kaikki mitä teemme on viestintää, joko kirjallista, sanallista tai kehollista. Viestinnän keinoin saamme yhdistyksemme näkyviin ja houkuttelevaksi tulla mukaan toimintaan. Tutustu Innostu viestinnästä!-minioppaaseen täällä.

Yhdistysten Facebook-ryhmän perustaminen

Joko sinun kuntasi yhdistystoimijat ovat verkostoituneet somessa? Jos ette vielä, niin perustakaa oma facebook-ryhmä. Suljetussa ryhmässä voitte pallotella ajatuksia ja ideoita, kannustaa ja auttaa toisia silloin kun se itselle sopii. Tapaamisia voi olla toisinaan vaikea sopia, mutta somessa verkostoituminen onnistuu mainiosti.

Twitter haltuun

Joko sinä ja yhteisösi olette Twitterissä? Toimittajat ja poliitikot ovat sankoin joukoin siellä, mikset siis sinäkin. Twitterillä saat nopeasti asiallesi näkyvyyttä ja äänesi kuuluviin.
Liity siis Twitteriin ja anna tviittien lentää. Laadimme sinulle pienen tietopaketin evästykseksi Twitterin maailmaan. Vaikuta tviittaamalla!

Näin laadit lehdistötiedotteen

Toimittajat voivat saada jopa satoja tiedotteita sähköpostiinsa päivittäin. Päätös mihin niistä toimittaja tarttuu, tehdään muutamassa sekunnissa. Siinä valinnassa otsikolla on merkittävä rooli, ei siis ole samantekevää millaisen otsikon laadit. Hyvä otsikko herättää mielenkiinnon ja kertoo napakasti mistä on kyse. Lue lisää Hyvän tiedotteen reseptistä täältä.

Vinkkejä viestintätyökaluihin

Viestinnän avuksi on kehitetty monenlaisia maksullisia työkaluja. Maailmasta löytyy myös monia helppokäyttöisiä, hauskoja ja ilmaisia sovelluksia viestinnän tarpeisiin. Täällä koottuna joitakin

Näin luot sähköisen lomakkeen

Sähköisellä lomakkeella voit esimerkiksi tehdä kyselyitä tai ilmoittautumislomakkeita. Pikaohjeet Google Forms ja Microsoft Forms-lomakkeen tekemiseen löydät täältä.

Järjestöelämän suomi-englanti-sanasto 

Järjestöelämän suomi-englanti-sanasto löytyy täältä.

Innostava Pirkanmaa!-koulutuskiertue

Koulutuskiertueen aineistot löytyvät alta:Muokattu viimeksi: 08.12.2020